6 Şubat 2009 Cuma

Kyoto'lu Türkiye!

Türkiye’nin Kyoto’yu imzalaması, geç de olsa iklim değişikliğiyle mücadeleye katıldığını gösteryor. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 1990-2004 yılları arasında emisyon artış hızı en yüksek ülke olan Türkiye’nin emisyonlarını düşürme yolunda sorumluluklarını üstlenme anlamında önemli bir adım attığını vurguluyor. Türkiye’nin, 5 Şubat 2009’da TBMM Genel Kurulu tarafından alınan kararla, ülkelerin sera gazı emisyonlarını düzenlemeye yönelik en önemli ve tek uluslararası yasal araç olan Kyoto’yu imzalaması; yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik edeceği ve enerji güvenliğinde gelişmeler kaydedeceği anlamına geliyor.

Küresel ısınmayı durdurmak için siz de mi bir şeyler yapmak istiyorsunuz? İşte karbondioksit tasarrufu sağlamak için yapabileceğiniz 10 basit şey ve bunları yaptığınızda ne kadar karbondioksit tasarrufu sağlayabileceğiniz:


Ampulünüzü değiştirin

Standart akkor ampulünüzü floresan ile değiştirin, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlayın.



Daha az araba kullanın

Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her gün 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.



Geri dönüşüme katkıda bulunun

Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek
yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.



Televizyonunuzu düğmesinden kapatın

Televizyonları uzaktan kumandadan kapattığınızda yanan kırmızı ışığı kapatarak, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve klimanın toplam harcadığı enerjiye eşdeğer bir enerji tasarrafu sağlayabilirsiniz.



Lastiklerinizi kontrol edin

Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu %3 oranında arttıracaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu,
10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.



Daha az sıcak su kullanın

Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile
175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.



Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının

Çöpünüzü
%10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.



Su ısıtıcınızı ayarlayın

Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.



Bir ağaç dikin

Bir ağaç ömrü boyunca
1 ton karbondioksit emer.



Çözümün bir parçası olun


daha ayrıntılı bilgi için tıklayın;

2 yorum:

ella dedi ki...

Aslında yazdıklarının hepsi çok önemli. Sadece benim yapmamla birşey olmaz dememek lazım. Elimizden geldiğince az tüketmeliyiz dünyayı çünkü daha ne kadar kaldığı konusunda hiçbir fikrimiz yok.

Adsız dedi ki...

Greetings! I'm new and delighted to meet you all. I just saw a professional looking advertisement through Google entitled [url=http://austinscomputers.com/computerrepair]St. Paul Computer Repair[/url]. Do you think that it's a good idea for me to bring my computer to this place?