21 Ocak 2009 Çarşamba

Organik yiyecekler sanıldığı kadar sağlıklı değil

Cumhuriyet gazetesi çeviri servisinde hazırladığım yazıdan
CNN

Birçoğumuz marketlerdeyken , yemyeşil ve pahalı organik elmalardan mı yoksa geleneksel yöntemlerle yetiştirilmiş elmalarımı almak konusunda tereddütte kalmışızdır.Bu konuda genelde müşteriler daha besleyici olduklarını düşündükleri için organik yiyecekleri tercih ediyor ve bu endüstri günden güne büyüyor.Fakat yeni araştırmalarda, organik yiyeceklerle, geleneksel yetiştirilenler arasında bir fark bulunmadığı belirtildi.Kopenhag Üniversitesi'nin araştırmasında, organik yiyeceklerin, tarım ilacı kullanılarak yetiştirilenlerden daha fazla besleyici olmadığı ortaya koyuldu.Araştırmacılar 5 mahsul üzerinde çalıştı. Bunlar:bezelye, havuç,elma,patates ve karalahana.Bu yiyecekler ilk olarak organik yöntemle daha sonra da tarım ilacı ve kimyasal kullanılarak yetiştirildi.İnceleme sonunda iki tip ekim tarzı arasında bir fark bulunamadı. Araştırma başkanı Dr. Susanne Sügel araştırmalarını "Organik ve geleneksel üretim methodlarındaki farklı ekim sistemleri sanıldığı gibi farklı ürün vermesine neden olmuyor. 5 mahsul üzerinde yaptığımız deneylerde , organik yolla yetiştirilen yiyeceklerle geleneksel yöntemlerle yetiştirilenler arasında büyük ve önemli bir fark yok." şeklinde belirtti. Bu çalışma, Kimyasal Endüstri Birliğinin (SCI) "Yiyecek ve Tarımın Bilimi" adlı gazetesinin son sayısında yayınlandı. Araştırmada , kimyasal tüketiminin sağlığa etkisi ve tarım ilaçları kullanımının geleneksel ve organik yiyecekler üzerindeki karşılaştırmalı değerleri sonucuna dayalı bir kanaatte bulunulmuyor. Çalışma, organik yiyecek satın almanın insanların hayat tarzı seçimi olduğunu savunuyor.Organik tarımdan daha az verim elde edildiği için, bu ürünler piyasada çok daha pahalıya satılıyor.Bu parayı karşılayabilenler, organik yiyecekleri tercih edebilir.Fakat bu durum, geleneksel tarımın düşük kaliteli olduğu anlamına gelmiyor.Ayrıca Londra'daki Kings College Üniversitesi'nden , beslenme ve diyet uzmanı profesör Tom Sanders'da çalışmanın sonucuyla hemfikir olduğunu belirtti.Sanders organik yiyecek endüstrisinin çok büyüdüğünü ve bu sektörün insanlar üzerinden yüksek kazanç sağladığını ifade etti.
Avrupa'da ekolojik tarımın kontrollü üretimi 1930 lu yıllardan sonra yaygınlaşmaya başladı. Daha sonra Çin , Rusya, Hindistan gibi ülkelerde popülerleşmeye başladı ve bu ülkeler şuanda 4,1 milyon hektarlık organik tarım alanına sahip.Hindistan'da , ekolojik tarım en fazla çay ve baharat yetiştirilmesinde kullanılıyor.ABD'de ise bu yıl organik yiyecek satan marketler tam 25 milyar dolarlık bir satış yaptı. Türkiye'de ekolojik tarım hareketini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla 1992 yılında Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) kurulmuştur. Bu derneğin aktardığı bilgilere göre , ülkemizde yaklaşık 50 bin hektarlık tarım alanı bulunmaktadır.Türkiye'deki ekolojik ürünlerin başında, kuru ve kurutulmuş meyveler, yaş sebze meyve, tarla bitkileri ve tıbbi bitkiler gelmektedir.
Peki eğer organik tarım ürünleri besin değeri açısından sanıldığı kadar yararlı değilse , çevre için daha iyiler mi? Geleneksel tarım her yıl sera gazı emiliminin %11'ine neden oluyor. Araştırmacıların ellerinde fazla veri bulunmamakta fakat organik tarımın, endüstriyel olana göre, iklim değişikliklerine karşı alınan önlemler için daha iyi olduğunu düşünüyorlar.Bilim insanlarının çalışmaları, ekolojik tarımda daha düşük enerji kullanımı olduuğunu ve ürünlerin yetiştirilmesi sırasında, atmosfere zararlı etkisi olan azot protoksit maddesinin çıkışını engellediğini belirtti.(bu madde gübreli tarımda çıkıyor)
Bilindiği gibi organk tarım sadece meyve ve sebze üretiminde kullanılmıyor.Ayrıca et ürünleri, kümes hayvanları,yumurta, yağlar ve hatta kozmetik ürünlerin üretilmesindede kullanılıyor.Müşteriler bu ürünlerde iki katı fazla fiyat bile ödeyebiliyorlar. Özellikle organik yolla üretilen süt ve et en pahalı ürünler.Birçok ülkede organik yiycek sektörü en hızlı büyüyen alanı oluşturuyor.ABD'li tüketicilerin üçteikisi organik yiyecek satın alıyor.Bu ürünlerde dikkat edinilmesi gereken nokta;organik yiyecekler , botanik ortamda , kimyasal kullanılmadan yetiştirildiği için oksijen ya da güneş ışığına fazla maruz kaldığında kolayca bozulabiliyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/

Hiç yorum yok: