29 Aralık 2008 Pazartesi

Ayna ayna söyleme bana

Cumhuriyet gazetesi çeviri servisinde hazırladığım yazıdan
La Repubblica – by Natalie Angier

Uzmanlar aynaların binlerce yıldır insanoğlunun gözlerini kamaştırdığını ve ayna karşısındaki bir insanın hem gerçekleri hem de gerçek olmayan şeyleri görebileceğini belirttiler.
Davranış uzmanlarına göre, insanlar farkında olmadan aynaya bakarlar ve bilinçsizce kendilerini olduklarından daha güzel görürler. Bilim insanları her insanın kendine göre bir hayali görüntüsü olduğunu ve hergün aynaya baktığımızda her zaman günden güne daha farklı gözüktüğümüzü ifade ettiler. Örneğin sabah uyandığımızda farklı, işe giderken ya da şık bir akşam yemeğine çıkarken ise daha farklı görünürüz. Aslında yüzümüzün şekli hep aynı kalır sadece görünümü değişir.
Liverpool üniversitesinden Marca Bertamini, aynaların en iyi sanal gerçeklik sistemi olduğunu ve aynada aslında sanal bir görüntü oluştuğunu fakat gözlerimizin gördüğü görüntünün gerçek olduğunu söyledi.
Aynalar çoğunlukla insanları duygusal ve fiziksel yönden olumlu bir şekilde etkiler. Deneyler aynalı bir ortamda çalışan insanların, aynasız ortamdakine göre çok daha verimli çalıştıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca bilim insanları, insan beyninin dış dünyandan gelen duygusal bilgilerle nasıl etkilenerek tepki verdiğini ölçmede aynaları çok yararlı görüyorlar.

http://www.cumhuriyet.com.tr/

Hiç yorum yok: