24 Aralık 2008 Çarşamba

Kanguru eti yiyerek sera gazı etkisini azaltın

Cumhuriyet gazetesi çeviri servisinde hazırladığım yazıdan
10/08/08 La Repubblica

Conservation Letters bilimsel dergisi çevreyle ilgili araştırmasında, Avustralyalılar koyun ya da öküz eti yerine, kanguru eti yerlerse sera gazı emiliminde çok büyük bir düşüş olacağı ve koyun ile inek otlakları, çevresel felakete yol açtığı için kanguru yetiştirilmesiyle çölleşmeye karşı, toprağın kalitesindede büyük artış oluşacağını belirtti. Bilim insanları, inekle koyunların organik yaşam süreçlerinin, metan gazının atmosfer tarafından emiliminin %90’nını oluşturduğuna dikkat çekerek bu hayvanların küresel ısınmanın en büyük nedeni olduklarını vurguladı. Uzmanlar kanguruların, inekler gibi geviş getirmedikleri için ekolojik olduğunu ve kanguru eti tüketimiyle, 12 yıl içinde sera gazlarında ciddi azalma olacağını ifade etti. Buna karşılık, Vahşi Yaşamı koruma derneği yetkilileri küçük tipteki kanguruların zaten risk altında olduğunu, eğer önlem alınmazsa nesillerinin tükeneceiğini söyledi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/

Hiç yorum yok: