20 Ocak 2009 Salı

İddialı Konuşan Ama Eylemlerinde Korkak Olan İnsan

Reşat Çalışlar'ın ekşi sözlük'teki entry'sinden

tipik günümüz türk insanıdır.bu insan tipinin farklı çeşitleri vardır.kenar mahallelerdeki "asarım", "keserim", "kralını tanımam" tadında takılan ama kendilerinden daha güçlü biriyle hatta belki kendilerine eşit güçte biriyle karşılaştıklarında kaçacak delik arayan tipler, bu insan tipinin en masum örneğini oluştururlar.bu insan tipinin asıl sinir bozucu örnekleri, iş hayatındadır, üniversitelerdedir, kadın-erkek ilişkilerindedir, yakın çevremizdedir.örneğin iş hayatında kendisinden daha yüksek statüde olan kişiler hakkında atıp tutan, "o beni kıskanıyor", "ben ondan çok daha güçlüyüm", "ona postayı koydum hoca", "ona çoktan yol verdim ben", "o artık bitti", "bu sektörde artık öyle tiplere yer yok" vb. şeyler söyleyen ama söz konusu kişiyle karşılaştığında götünde yalanmadık metrekare bırakmayan tipler, bu insan tipinin en müthiş örneğini oluştururlar."bütün güzel kızlar bana hasta" şeklinde takılan ama güzel kızların yanına yanaşmaya cesaret edemeyen, ancak çok çirkin kızlara yaklaşabilen, çok çirkin kızlara çıkma teklif edebilen "loser" adamlar da bu insan tipinin bir diğer örneğidirler. (dikkat edin: bu tipler güzel kızlara teklifte bulunup reddedilmezler. eğer öyle olsaydı eylemde de bir iddialılık olurdu)"havlayan köpek ısırmaz" sözü, elbette ki bu tür kişiler için söylenmiştir. bir insan laflarında ne kadar iddialı ve gururluysa eylemlerinde de o kadar korkak, kontrollü, hesaplı, kısıtlı ve gurursuzdur. bu insan tipinin bende merak uyandıran bir yönü de, iddialı söylemlerine kendisinin ne ölçüde inandığıdır. yani kendi kendisini de kandırıyor mudur yoksa kendisi herşeyin bilincindedir de sadece dışarıya karşı rol mü yapıyordur onu bir türlü çözemem.

******

bu insan türünün bir alt türü, "iddialı konuşan, gururlu biri gibi gözükmeye çalışan ama eylemlerinde son derece gurursuz olan insan"dır.bu alt tür, son derece yaygındır ve son derece mide bulandırıcıdır.iş hayatı, bu tür sözde gururlu ve "kralını tanımayan", özde yalakalar şampiyonu olan tiplerle doludur.bu tiplerin en önemli özelliklerinden biri de, asla risk almamaları, biraz olsun işlerine yarama olasılığı olduğunu düşündükleri kişilerin hiçbiriyle ne pahasına olursa olsun aralarını bozmamalarıdır. (büyük menfaat bekledikleri kişilerin karşısındaysa zaten kölelerin kölesi pozisyonundadırlar)sözleri ne kadar kontrolsüz ve ölçüsüzse, özleri bir o kadar kontrollü ve ölçülüdür.sözleri ne kadar savaşçıysa, özleri o kadar barışçıdır. (ama bu olumlu bir barışçılık değildir)sözleri ne kadar büyükse, özleri o kadar küçüktür.


Reşat Çalışlar'ın blog sayfasından alıntı
kaynak:
http://rcalislar.blogspot.com/

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Adsız dedi ki...

ӏt's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle
for bоok-markіng аnd adԁіng уour RSS feed to mу Google aсcount.

І lоok forward to new upԁatеs and ωill talk аbοut this website with my Fаcebоoκ group.
Tаlk soоn!

mу webpage; SEOPressor V5

Adsız dedi ki...

Does your sitе have a contact ρage?
I'm having trouble locating it but, I'ԁ like to send you an e-mail.

I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

Also visit my web blog; seopressor version5

Adsız dedi ki...

Good blog you've got here.. It's hard to find excellent writing
like yours these days. I really appreciate individuals like you!
Take care!!

Feel free to surf to my page - kanal d canli yayin

Adsız dedi ki...

Appreciate the recommendation. Let me try it out.


Here is my web blog canli tv izleme programi